Idag träffade jag äntligen Ulrika Eklund igen efter var sin intensiv arbetsperiod. Förra sommaren började vi skissa på ett koncept som vi kallar för Gender hack. Det är ett arbetssätt för att synliggöra och dokumentera konkret jämställdhetsarbete i vardagen.
Tanken är att en grupp under en viss period strukturerat spanar efter – och diskuterar - ojämställdhet i verksamhetens vardag. Det handlar om ett kollaborativt lärande för att förbättra verksamheten och bidra till målet om att leverera jämställt. Om vi lyckas samla exempel på ”gender hacks” kan vi dessutom sprida förbättringsidéer!
Namnet Gender hack inspirerades av life hack.
Anything that solves an everyday problem in a clever or non-obvious way might be called a life hack.
Vi tänker oss att medvetna genusspan leder till små ”vardagshack” som uppgraderar jämställdheten. För både spaningarna och diskussionerna utvecklar vi (Ulrika och jag) nu mallar och implementeringsstöd.
Genusspanträff
Här kan Gender hack avslutas om syftet var att synliggöra ojämställdhet i vardagen. Grupper som har möjlighet att gå vidare till förändringsarbete gör även steg 5 – 10
Förbättringstestträff
Min och Ulrika Eklunds ambition är att licensiera modellen Gender hack under Creative Commons. Tycker du att Gender Hack låter som en bra idé? Du som vill testa modellen eller på annat sätt bidra till konceptutvecklingen är varmt välkommen att kontakta mig.
Bild: Skiss på logotyp för Gender hack av Emma Österman (under utveckling)
Det här inlägget är en del av utmaningen #blogg100 – skriv 100 inlägg på 100 dagar.