”Att leva annorlunda, att tänka annorlunda, eller att försöka göra det. /…/ Ingen upptäckt görs utan risk och det du riskerar avslöjar vad du sätter värde på. Innanför Nagasakis och Hiroshimas fasor ligger skönheten i Einstens E=mc2.”
Citatet ovan är ur Jeanette Wintersons ”Vintergatan går genom magen”. Hon är min absoluta favoritförfattare. Jag är helt såld på hennes uttryck och historier.
Den första boken av Winterson som jag läste var e-postromanen ”Powerbook” (original The Power Book). Det är en historia om passionerad kärlek men den är långt ifrån en ordinär kärleksroman. Handlingen är trolsk och karaktärernas dialog öppnar upp för läsarens egen tolkning av kärlekens väsen.
Jag gick vidare till ”Vintergatan går genom magen” (original Gut Symmetries). Den var lite mer svårtillgänglig. Men skildrade fortfarande kärlek. Den här gången ur ett vetenskapligt perspektiv. Rymden är också närvarande.
Därefter läste jag Jeanette Wintersons självbiografi ”Det finns annan frukt än apelsiner” (original Oranges Are Not the Only Fruit). Där beskriver Jeanette sin egen uppväxt hos sin adoptivfamilj. Mamman var djupt religiös och brände bland annat Wintersons bäcker på bål. När Winterson, 15 år gammal, ertappas i säng med sin flickvän kastas hon ut.
På senare tid har jag läst både ”Passionen” (original The Passion) och ”Fyrväktaren” (original Lighthousekeeping) flera gånger. Passionen är en berättelse om Napoleons unga kycklingkock Henri som rymmer med den venetianska croupiern Villanelle. Återigen beskriver Winterson kärlek och passion från olika perspektiv. Även Napoleons passion för kyckling! Fyrväktarens huvudkaraktär är den föräldralösa Silver som växer upp hos hos den blinde fyrvaktaren Pew. På den stormpinade utposten vid havet berättar Pew vindlande historier för Silver. Historier om mörker, djup och ljus. Fyrväktaren är en stor läsupplevelse och det grämer mig något enormt att jag lånat ut mitt signerade exemplar till någon som glömt att återlämna denna.
Jag har precis beställt ”Varför vara lycklig när du kan vara normal?” och längtar massor till att börja läsa den!
Jeanette Winterson kan du följa via hennes webbplats och på twitter.
Winterson vågar pröva begärets gränser, Therese Eriksson, SvD 2009
Winterson bedriver korståg mot fantasilösheten, Annika Persson, DN 2009
Jeanette Winterson: ”Varför vara lycklig när du kan vara normal?”, Maria Schottenius, DN 2012
Passar inte i mallen, Tobias Brandel, SvD 2005
Foto: Jeanette Winterson 2010 by Chris Boland, Creative Commons (cc by-nc-nd 2.0)
Det här inlägget är en del av utmaningen #blogg100 – skriv 100 inlägg på 100 dagar.