En RunKeeper för lärande

Vore det inte bra med en app/webbplats som höll den lärande reflektionen igång mellan tillfällen av handledd feedback? En app som visar bryggan mellan användarens erfarenhet och kompetens utifrån hens val och svar. En slags RunKeeper för lärande!

Inspirerad av andra kognitiva appar och gamification tänker jag mig en slags frågeguide som klassificerar svar och tar användaren till olika levels (koppling till betygssystemet?). Själva svarandet ger poäng eftersom det är reflektionen kring eget lärande vi är ute efter. Ju oftare användaren loggar in och svarar på frågor – desto mer poäng på grund av mer synliggjord kompetens.

Här ser jag en utmaning i att göra listiga ”banor” som hindrar användaren att gång på gång intyga samma kompetens. Jag ser så klart också en utmaning i att skapa en miljö som användaren VILL logga in i.

Användningsområden

Föreställ dig att användaren ska göra en praktikperiod eller ett projektarbete. Då ser jag två alternativa startscenarier:

1) Användaren ställer på förhand upp sina lärandemål. Kanske tillsammans med en handledare? ”Appen” skickar sedan kontinuerligt frågor till användaren. Svaren genererar ”kompetensord” som sedan filtreras in under till exempel EU:s nyckelkompetensområden.

2) Användaren ställer inte upp lärandemål utan ”appen” skapar en öppen och utforskande valideringsprocess genom frågorna som skickas kontinuerligt. Användarens svar genererar ”kompetensord” som sedan filtreras in under till exempel EU:s nyckelkompetenser.

Här behöver jag också hjälp! Vilket är bäst? Funkar båda?

Målgruppsanpassning

Jag har skrivit app och/eller webbplats. Kan man även tänka sig sms som skickas från någonstans till flera användare (SMSgruppen.se)? Verktyget måste även erbjuda olika stödfunktioner för att inte bli exkluderande på grund av textbaserat fokus.

Någon som har erfarenhet av digitala hjälpmedel? Som kan funka här?

Hållbarhet & affärsidé

Jag ser helst ett cc-licensierat verktyg öppet för alla. Men jag inser också att det behövs pengar för att täcka tekniska uppdateringar, förvaltning och viss support. Mycket av supporten kan säkert lösas via wikis, men det kommer att krävas medel för att garantera en fortsatt hög nivå på produkten. Är yrkesverksamma frilansare inom seminarie- och workshopverksamhet potentiella betalande pro-användare för att garantera sina kunder ett lärande? Eller kan produkten byggas ut med pro-features så som till exempel ”Lärande i yrkeslivet” inför utvecklingssamtal?

Ja, uppenbarligen behöver det tänkas en del kring det här också… Hjälp!

Internetfonden

Klockan 12:00 den 12 september är det deadline för ansökningar till Internetfonden. Vill ni ha ett sånt här verktyg? Ska vi söka? Posta en kommentar här så tar vi det vidare. Jag är pepp!

1) I kommentarsfältet här kan vi inleda en öppen diskussion om ”verktyget”. Uppdatering:Efter att ha sovit på saken startar jag en Facebookgrupp där vi lättare kan resonera kring olika perspektiv.

2) Så fort någon kläcker ett bra namn på ”verktyget” så hugger vi domänen (helst .com) och flyttar diskussionerna dit!

3) E-posta eller kommentera in er e-postadress så delar jag ett Google dokument med en skiss på ansökan till Internetfonden. Uppdatering: Ni bidrar precis så mycket ni vill i ansökningsskrivandet. Jag har ett huvudansvar för att färdigställa en ansökan som följer Internetfondens kriterier.

4) Skriv, tyck, peppa, dissa, hissa – vi har 9 dagar på oss att få ihop en GRYM ansökan.

- – - – - – -

JAG HAR ALDRIG GJORT SÅ HÄR OCH DET ÄR MED SKRÄCKBLANDAD FÖRTJUSNING JAG POSTAR INLÄGGET OCH HOPPAS PÅ DITT SVAR!

PS: Om den här appen redan finns och du känner till den: tveka inte att upplysa mig om det! :-)

10 kommentarer till En RunKeeper för lärande

  1. Supertuff, klockren ide som kan bli hur bra som helst. Du är säkert den rätte som skulle kunna tänkas ro ett sådant här skepp i hamn:)Go, go, go!!!

    1. Tusen tack för pepp. Och tack också för allt intressant på http://hurdetfunkar.se/ :-)

  2. Är inte helt säker på att jag förstått. Men det låter spännande. Kör.

    1. Ojoj, ja, det är jättespännande! Hoppas nu bara att det är genomförbart också :-)

      1. Rehashing the politically biased ways of prosecution by the NYS attorney general's office is not a good sign of what our new governor has in store. The guiding belief of &qcro;Ptoteuting our friends who get us into office" – even if they are criminals, is no way to lead a state out of the bowels of ethics scandals. Think again, Andy. If something doesn't work, try something different. Taking people from the hack filled AG's office into your governor's leadership group is one awful idea.

  3. Jag börjar knåpa med en ansökan och ser var vi hamnar. Inget stressas fram. Just nu är en gemensam idé viktigare än en deadline.

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.